Reis Wit-Rusland

21 april was het dan eindelijk zover… na lang voorbereiden vertrok de bus met 32 leerlingen en 7 begeleiders naar Wit-Rusland om op 1 mei weer terug te keren.

Het was een ervaring om nooit meer te vergeten. We hebben heel veel gezien, ondernomen en vrienden voor het leven gemaakt.

Deze reis stond, naast het meebrengen van hulpgoederen, vooral in het teken van kennisoverdracht. Onze leerlingen hebben de leeftijdsgenoten daar een circusproject aangeleerd. Dit project is gebaseerd op doorzettingsvermogen, waar een wil is is een weg en kennis is macht.

We kijken terug op een geweldige tijd en zetten ons expeditie-onderwijs met veel enthousiasme voort.

Klik voor de foto’s op de onderstaande link:

https://photos.google.com/share/AF1QipMbS4Tlt1BA1sAf5Mxu2EPAqbZ5_8c4oYKUe-DfTL1s-MfWOqamPI0E38rwJZivRQ?key=c2ljVVBjUkFDR2FUTDNEYXhuSkxneERuOFc0ajRB

Beeld en Geluid

 

Alle leerlingen van klas 2 zijn op 19 en 20 april naar Beeld en Geluid in Hilversum geweest.

Daar kregen ze drie workshops aangeboden:

  • Een soapverhaal schrijven en spelen
  • Een nieuwsuitzending maken en opnemen
  • Een persoon schminken als slachtoffer van een ongeluk.

De workshops waren bijzonder boeiend en ook de schmink-resultaten mochten er zijn.

Na de lunch konden de leerlingen op eigen houtje de expositie Beeld en Geluid bezoeken en beleven.

Hiervoor gebruikten zij een “magische” ring die allerlei activiteiten ontgrendelde.

Bekijk in ons fotoalbum de leuke foto’s.

Indrukwekkende gastsprekers Tweede Wereldoorlog

In de aanloop naar 4 en 5 mei zijn de burgklasleerlingen van CSG Het Noordik, de locatie C. van Renneslaan, vorige week begonnen aan een project over de Tweede Wereldoorlog. Normaal gesproken behandelt de geschiedenis docent de Tweede Wereldoorlog pas in klas 2, maar het blijft ieder jaar rond deze tijd een interessant onderwerp. Om dit uitgebreide onderwerp behapbaar en levendig te houden hebben de docenten Nederlands en geschiedenis de handen in één geslagen en een project opgezet. Na een aantal spannende introductie lessen, waarbij de docenten verhalen van hun eigen opa’s en oma’s vertelden, hebben de leerlingen een onderwerp uit de oorlog gekozen waar ze meer over willen weten. Zij gaan hier vervolgens zelfstandig meer informatie over verzamelen en presenteren dit op een zelf gekozen manier. In het kader van dit project waren er voor maandag 10 april vier gastsprekers uitgenodigd. Drie heren die zelf als kind de oorlog hebben meegemaakt en een docente Duits, die als Duits meisje na de oorlog in Nederland komt wonen.

 

De heer Waaker, 31 december 1939, is de zoon van een Joodse diamanthandelaar in Amsterdam. In 1943 moet het gezin onderduiken en wordt hij van zijn ouders gescheiden. Pas tegen het eind van de oorlog ziet hij zijn ouders weer terug, maar niet voordat zijn pleegbroer en pleegvader vlak voor het einde van de oorlog worden gefusilleerd. De heer Zijderveld (1934) groeit op in Den Haag en ervaart gedurende de oorlog dat Duitsers niet alleen maar slecht zijn, ook al is zijn vader fel anti-Duits. In de hongerwinter van 1945 wordt hij door zijn vader naar het platteland gebracht om aan te sterken, waar hij tot het einde van de oorlog blijft. De heer Van Trommel, 8 december 1934, groeit op in Scheveningen en krijgt te maken met anti-Joodse maatregelen. Als 8-jarige moet hij alleen onderduiken op een boerderij in Azelo waar hij volledig moet meewerken en last heeft van eenzaamheid en verdriet. Kathleen Krebs vertelt het verhaal van haar vader die in 1933 Duitsland verruilt voor Engeland, maar na het uitbreken van de oorlog wordt geïnterneerd met andere Duitsers, waaronder Joden, communisten, maar ook nationaalsocialisten. Het gezin van Kathleen ondervindt na de oorlog de anti-Duitse sentimenten in Nederland. In hoeverre heeft de Tweede Wereldoorlog haar leven beïnvloed? Wat alle sprekers gemeen hebben is dat het kind wel uit de oorlog is gehaald, maar de oorlog daarmee niet uit het kind is verdwenen.

Naast de indrukwekkende verhalen over de Tweede Wereldoorlog hebben de sprekers de leerlingen ook aan het denken gezet over de hedendaagse omgangsnormen en de actuele politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland.

Olympic Moves handbal

Donderdag 6 april zijn we met 9 leerlingen uit klas 1 en 2 naar Raalte geweest voor de regio finale handbal.

We moesten tegen 3 andere tegenstanders strijden. Bij de eerste wedstrijd konden we al zien dat we het tegen hen niet gingen winnen. Maar de eerste wedstrijd van ons stonden we zowaar op voorsprong. Deze strijd bleef de complete 25min gaande. Helaas verloren we net met 1 punt verschil de wedstrijd.

Het team was super fanatiek en we hadden 3 goede schutters. Ook Djesley hield in de goal super veel tegen.

Al met al waren we een maatje te klein voor de andere 2 teams. Maar we zijn steeds beter gaan spelen. We maakte echt prima goals tegen de andere 2 teams. 3 wedstrijden van 25min was echt wel even flink ploeteren voor de dames.

Het was een leerzame en geslaagde dag in Raalte.

Twee zilveren medailles

Gisteren werden in Heerenveen de Nederlandse Kampioenschappen Ploegenachtervolging voor scholen gehouden. Vier teams van Het Noordik deden mee. Twee recreantenteams en twee teams met licentiehouders. De teams hebben geweldig gestreden met als resultaat twee zilveren medailles. De meisjes licentiehouders veroverden zowel in de categorie t/m 14 jaar als in de categorie 15 t/m 17 jaar een prachtige tweede plaats!

Eremetaal dus voor Annebet Dekker, Lidia Tempert, Eva Olde Hampsink en Isabelle Diniz én voor het team met Fabianne Diniz, Mette Bramer, Naomi Middelveld en Puck Knol. De recreantenteams met leerlingen van de vestiging Van Renneslaan wisten ook een knappe prestatie neer te zetten. Zij werden uitendelijk vijfde en zevende.

Nog meer prijzen

Verder was er ook veel te doen voor de leerlingen die niet schaatsten. Bij deze activiteiten heeft Anne Schoenmaker het pukschuiven nog gewonnen en wist Melvin van Dam met het Ice Track Cycling de eerste prijs in de wacht te slepen. Omdat Het Noordik een bus vol enthousiaste leerlingen en ouders had meegenomen, won Het noordik ook de eerste prijs voor publiek die haar rijders met het meeste volume over de streep wist te krijgen!

Het was weer geweldig dat Aaldert Pol en Sanne Schothuis weer bereid waren de team weer de coachen.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd in het restaurant in het ijsstadion Thialf.

Vier teams aan de start bij NK SPA

Morgen is het zover! Dan binden veel scholieren weer de schaatsen onder voor hun deelname aan de finale van het Nederlands Kampioenschap Scholenploegenachtervolging in het Thialfstadion in Heerenveen. Uiteraard zijn er weer ploegen van Het Noordik aanwezig. Gezien de fantastische prestaties tijdens eerdere edities van dit kampioenschap, zijn de verwachtingen hooggespannen. Zullen we opnieuw een kampioensteam leveren?

De voorrondes in Enschede waren veelbelovend. In totaal werden toen vier Noordikteams kampioen in hun categorie! Zij zullen donderdag opnieuw aan de start verschijnen om hun krachten te meten met de andere regionale kampioenen.

De teams die deelnemen zijn: De recreanten (jongens leerlingen CR) 15-17 jaar: Dean Polko, Melvin van Dam, Thijmen Peters en Xaqueen Contrac. In de catergorie t/m 14 jaar: Dejan Oude Geerdink, Bas Haverdings, Donny Platenkamp en Koen de Ruiter. De licentiehouders meisjes (leerlingen van Vriezenveen en Noordikslaan) 15-17 jaar: Mette Bramer, Fabiënne Diniz, Naomi Middelveld en Puck Knol. En in de categorie t/m 14 jaar: Annebet Dekker, Eva Olde Hampsink en Lidia Tempert.

We wensen onze teams veel succes en schaatsplezier in Thialf!

Blanchett wint Voice van Het Noordik

Na een geweldige finale afgelopen vrijdagavond, werd aan het eind van de avond Blanchett Gerrits van de vestiging Vroomshoop uitgeroepen tot Voice van Het Noordik 2017. Blanchett zong het nummer “Van mij” van Edsilia Rombley.

De nummers 2 en 3 werden respectievelijk Lola Pani (C. van Renneslaan) met het nummer “When we were young” van Adèle en Marinus van der Laan (Noordikslaan) met “All in vain” van Direct.

Voice of Almelo

De kandidaten richten zich nu op de volgende finale: in het Theaterhotel in Almelo strijden op donderdag 6 april de finalisten van de Almelose scholen om de titel Voice of Almelo. We wensen de Noordikkandidaten natuurlijk veel succes!

Foto’s

Uiteraard zijn er van de Noordikfinale foto’s gemaakt. Je vindt ze in dit fotoalbum.

Voorstelling seksuele diversiteit en relaties

Donderdag, vrijdag en maandag hebben de leerlingen uit klas 2 en 3 een voorstelling over seksuele diversiteit en relaties. In de setting van een straflokaal speelt theatergroep AanZ een waargebeurd verhaal na.

Na afloop worden de leerlingen uitgedaagd om met voorstellen te komen hoe je eigenlijk had moeten handelen in de situatie.In het echte verhaal liep het uit op een steekpartij. Wat moet je doen om te voorkomen dat het uit de hand loopt?

Wie wordt de “Voice van Het Noordik”?

De voorrondes van de “Voice van Het Noordik” op de verschillende vestigingen zijn achter de rug. De finalisten Annemijn, Blanchett, Britt, Cheyenne, Emma, Femke, Herm, Iris, Julian, Iris & Bo, Lola, Marinus, Roya & Ikbal en Yael bereiden zich nu voor op de grote Noordikfinale die op vrijdag 10 maart om 19.30 uur gehouden wordt in de aula van de vestiging Noordikslaan.

Wie van onze leerlingen mag straks door naar het Theaterhotel? Daar wordt op donderdag 6 april beslist wie zich dit jaar “The Voice van Almelo” mag noemen. Zorg dat je erbij bent om jouw favoriet naar de over winning te schreeuwen!

Kaarten zijn vanaf maandag 6 maart te koop op elke vestiging van het Noordik.

Pauzesport

Onze school is de eerste vmbo-school in Nederland die met de pauzesportmethode Beweeg Wijs werkt. Maandag 27 februari presenteerde de school de methode officieel. Directeur Jeroen Langbroek: “Sinds we met Beweeg Wijs werken, sporten kinderen veel meer op het schoolplein dan voorheen.”

Elke pauze zijn pauzesportbegeleiders aanwezig op Het Noordik. Zij begeleiden de leerlingen bij de pauzeactiviteiten.  Elke week zijn er andere activiteiten. De oudste leerlingen zijn zogenoemde pauzesportcoaches en coachen de andere leerlingen bij hun spel. Verder is het plein opgedeeld in zones. In elke kleurzone spelen de leerlingen andere soorten sporten. Ron ten Broeke van Beweeg Wijs: “Door deze methode komt er veel meer structuur en rust op het schoolplein. Je ziet daarnaast dat steeds meer leerlingen die bewegen, gezonder met hun voeding omgaan en beter samenwerken.

Onderzoek

Het afgelopen jaar werkte het beweegteam van Het Noordik in samenwerking met Beweeg Wijs aan de methode, die nu officieel af is. Gymdocent Denis Batenburg nam vandaag namens de school de methode in ontvangst. Onderzoeksinstituut TNO doet onderzoek naar de effecten van de methodiek, zodat binnenkort ook wetenschappelijk vastgesteld kan worden wat het effect van de methode is.