Indrukwekkende gastsprekers Tweede Wereldoorlog

In de aanloop naar 4 en 5 mei zijn de burgklasleerlingen van CSG Het Noordik, de locatie C. van Renneslaan, vorige week begonnen aan een project over de Tweede Wereldoorlog. Normaal gesproken behandelt de geschiedenis docent de Tweede Wereldoorlog pas in klas 2, maar het blijft ieder jaar rond deze tijd een interessant onderwerp. Om dit uitgebreide onderwerp behapbaar en levendig te houden hebben de docenten Nederlands en geschiedenis de handen in één geslagen en een project opgezet. Na een aantal spannende introductie lessen, waarbij de docenten verhalen van hun eigen opa’s en oma’s vertelden, hebben de leerlingen een onderwerp uit de oorlog gekozen waar ze meer over willen weten. Zij gaan hier vervolgens zelfstandig meer informatie over verzamelen en presenteren dit op een zelf gekozen manier. In het kader van dit project waren er voor maandag 10 april vier gastsprekers uitgenodigd. Drie heren die zelf als kind de oorlog hebben meegemaakt en een docente Duits, die als Duits meisje na de oorlog in Nederland komt wonen.

 

De heer Waaker, 31 december 1939, is de zoon van een Joodse diamanthandelaar in Amsterdam. In 1943 moet het gezin onderduiken en wordt hij van zijn ouders gescheiden. Pas tegen het eind van de oorlog ziet hij zijn ouders weer terug, maar niet voordat zijn pleegbroer en pleegvader vlak voor het einde van de oorlog worden gefusilleerd. De heer Zijderveld (1934) groeit op in Den Haag en ervaart gedurende de oorlog dat Duitsers niet alleen maar slecht zijn, ook al is zijn vader fel anti-Duits. In de hongerwinter van 1945 wordt hij door zijn vader naar het platteland gebracht om aan te sterken, waar hij tot het einde van de oorlog blijft. De heer Van Trommel, 8 december 1934, groeit op in Scheveningen en krijgt te maken met anti-Joodse maatregelen. Als 8-jarige moet hij alleen onderduiken op een boerderij in Azelo waar hij volledig moet meewerken en last heeft van eenzaamheid en verdriet. Kathleen Krebs vertelt het verhaal van haar vader die in 1933 Duitsland verruilt voor Engeland, maar na het uitbreken van de oorlog wordt geïnterneerd met andere Duitsers, waaronder Joden, communisten, maar ook nationaalsocialisten. Het gezin van Kathleen ondervindt na de oorlog de anti-Duitse sentimenten in Nederland. In hoeverre heeft de Tweede Wereldoorlog haar leven beïnvloed? Wat alle sprekers gemeen hebben is dat het kind wel uit de oorlog is gehaald, maar de oorlog daarmee niet uit het kind is verdwenen.

Naast de indrukwekkende verhalen over de Tweede Wereldoorlog hebben de sprekers de leerlingen ook aan het denken gezet over de hedendaagse omgangsnormen en de actuele politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland.